Пловдивчанката Лучия Велева е жената до един от министрите в новосфромирания кабинет

...
Пловдивчанката Лучия Велева е жената до един от министрите в новосфромирания кабинет
Коментари Харесай

Българската следа в новото правителство на Италия! Новият министър на културата се оказа... пловдивски зет

Пловдивчанката Лучия Велева е дамата до един от министрите в новосфромирания кабинет на Италия - Алберто Бонисоле. Бонисоле постави клетва на 1 юни, когато публично встъпили в служба и оглави Министерството на културното завещание, културата и туризма.

Новото държавно управление бе образувано в изискванията на сериозна политическата рецесия в Италия, която бе напът да разклати съществено стабилността на страната и да я тласне към нови избори. Въпреки това се откри политическа вола и при втори опит професорът по право Джузепе Конте съумя да сформира компромисно съдружно държавно управление, образувано от антиимигрантската дясна партия " Лига " и антисистемното " Движение 5 звезди ", чийто член е Бонисоли, написа trafficnews.bg.


В състава на кабинета на Конте място намира 56-годишният италиански политик Алберто Бонисоле, като постът му на министър на културата е продължение на дългогодишния му професионален опит в художествената сфера. Той оглавява една от най-прогресивни академии в Милано „ NABA – Nuova Accademia di Belle Arti “ /Нова академия на изящните изкуства/. Университетът е учреден през 1980 година в един от най-старите квартали на Милано и бързо се трансформира в артистичен и културен център.
Българската диря в кабинета е дамата до шефа на Академията и сегашен министър на културата в Италия - Лучия Велева. Велева се оказва не по-малко борбена и сполучлива от брачна половинка си. Нейният път стартира в Английската гимназия в Пловдив, където Велева приключва междинното си обучение през 1981. Дипломата си за висше обучение получава в Техническия университет, а професионалният ѝ път минава през Мобиком и огромната белгийска компания " Солвей ".


Изключително обществено ангажирана, тя стартира интензивно да се занимава с публично значими дела и учредява своя фондация " Courage Foundation ", част от която е „ Асоциация Луче “, чийто президент още веднъж е Лучия Велева. Тя провежда многократни планове и обмени с деца в неравностойно състояние от Помощни учебни заведения в България.



Семейството на Лучия и Алберто осиновява и отглежда две момиченца.





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР